Dopamines:

Waarom voelen mensen zich tevreden of voldaan na een lastige training?

“De oorzaak hiervan is een reeks van biochemische processen die in het lichaam plaatsvinden. Hierbij komen verscheidene hormonen vrij, de meest gekende zogenaamde “happiness hormones” zijn endorfine en dopamine en serotonine.

Bij inspanningen aan hoge intensiteit wordt dopamine al na enkele minuten vrijgegeven. Dit maakt je alerter, geconcentreerder en heb je meer focus. Hiernaast zorgt het ervoor dat je plezier hebt in je training.

Hoe meer je van dit effect kunt genieten hoe meer je op zoek zult gaan naar dit effect. Met andere woorden zal je meer en meer willen trainen. De vrijlating van dopamine is een van de hoofdredenen waarom we ons goed voelen tijdens het trainen.

Tijdens het trainen wordt er dus met andere woorden heel wat dopamines vrijgelaten. Maar wat gebeurt er na het trainen? Na de training wordt het hormoon serotonine aangemaakt en neemt het niveau van dopamine af. Serotonine heeft verscheidene belangrijke functies zoals bijvoorbeeld het regelen van lichaamstemperatuur. Serotonine wordt ook omschreven als een “feel good” hormoon omdat men bij de vrijlating een gevoel van tevredenheid krijgt.” 

Rich Froning