Move Play and connect with nature

Evolve Move Play By Rafe Kelley

Vaak doe ik workshops om constant bij te leren en nieuwe zaken te kunnen gebruiken tijdens de Move Natural trainingen. Af en toe blijft er een workshop hangen en wil ik deze met jullie delen.

Een korte beschrijving van wat ik heb geleerd tijdens de Evolve Move Play workshop in Amsterdam. 

Be A Human 

Wat is het om terug te gaan naar de natuur en terug mens te zijn? Waar komen we vandaan? Wat missen we in onze hedendaagse omgeving? Wat is normaal?

Vandaag is het normaal om 12u op de stoel te zitten, in een drukke stad te wonen en om lui te zijn...  Is dit normaal?

Rafe bracht ons samen in de natuur. Barefoot gingen we op pad naar een mooie open vlakte. We maakten kennis doormiddel van, uiteraard, BEWEGING. Zen Archer game als warm up en kennismaking. Heel het lichaam in beweging brengen doormiddel van een simpel spel. Move Natural bootcampers kennen dit spel als het spelletje met de stok. We ruilden de stok in door met onze handen en benen te werken. Na een lange autorit zat ik redelijk vast en vol gespannen spieren en fascia. Na de Zen Archer Game die hij leerde van Ido Portal voelde ik me weer als herboren. 

We have retarded feet!

Rafe liet ons confronteren met hoe zwak onze voeten tegenwoordig zijn... Kan je jouw dikke teen apart omhoog heffen? Kan je jouw andere 4 tenen opheffen zonder dat je teen mee omhoog komt? We fucked it up! Wat is de boosdoener? Schoenen! Voeten worden lui en worden in schoenen gestoken met een verhoogde hiel en zitten vast gevangen in de schoen. Naast de schoen is de straat de boosdoener voor luie voeten! De mooi vlakke ondergrond zorgt ervoor dat onze voeten niet moeten werken. Steunend op de principes van Kate Bowman promoot Rafe blootvoets wandelen in de natuur waar je geen enkele mooi rechte ondergrond zult vinden. Sla je vaak je enkels om? Gebruik dit simpele principe en maak je voeten sterker.

Be More Human By Walking Barefoot!

Mobiliteit, stretching en joint mobiliteit gebaseerd op de zaken die hij had geleerd van Kit Laughlin, Ido Portal en Andreo Spina. Het FRC principe van Andreo Spina werd de leidraad van enkele mobiliteit drills. 

Learn how to fall

De safety protocols van Rafe waren duidelijk: 'Learn how to fall before we move on.' Breakfalls en koprollen werden aangeleerd. Hierna begon een van de zaken waar ik vooral voor was gekomen: ROUGHOUSING!

Als 2 honden elkaar ontmoeten zullen ze beginnen met spelen via worstelen, speelvechten enzovoort. Wat doet een kind graag? Speelvechten. Dit is ook enorm belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kind.

ROUGHOUSING

Gebaseerd op games die Rafe geleerd heeft uit martial arts en andere gevechtskunsten gingen we aan het werk. Sociaal contact, uithouding, coördinatie, kracht en fun zijn de enorme voordelen van deze manier van "spelen". Belangrijk is dat je de regels op voorhand duidelijk maakt en opvolgt.

We don't stop playing because we grow old, we grow old because we stop playing!

CLIMB THAT TREE!

Deze ideale boom is te vinden in de Bourgoyen!

Deze ideale boom is te vinden in de Bourgoyen!

De workshop ging door op een schitterende locatie in Nederland. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een echte aanrader voor wie er even tussen uit wilt. Onaangetaste natuur, water, duinen, wilde paarden en nog veel meer. Na een korte ontspannende wandeling maakten we kennis met "Tree Climbing". 

Be Human Again!

Je kan bomen klimmen vergelijken met rotsklimmen of gewoon boulderen in de klimzaal. Alleen is het zo veel leuker, meer variatie en is het veel natuurlijker. De mens is gemaakt om te klimmen in bomen, veel meer dan rotsen, om voedsel te kunnen plukken. In sommige landen vind je dit nog terug. De combinatie van kracht, mobiliteit, coördinatie, inzicht, evenwicht, mogelijkheid om parcours uit te oefenen en uiteraard connectie met de natuur is enorm positief voor het lichaam. De connectie met de natuur heeft ook een enorm stressverlagend effect.

Rafe is zich bewust van deze positieve effecten en stelt boomklimmen hoger dan rotsklimmen of muurklimmen.

Het gaat hem ook niet alleen om het klimmen. Het biedt je ook de mogelijkheid om verscheidene zaken van parcours te gebruiken, te spelen, routes te maken en enorm veel variaties toe te passen.

Be like a child and climb a tree!

De opleiding was voor mij ook even "down to earth" komen, letterlijk ook. We zijn zo ver verwijderd van onze oorsprong en we zijn in staat om zoveel dingen te doen. Oké er is evolutie, maar de evolutie naar de zittende obese persoon is een ramp. Mijn oproep:

Move More

Play and Roughous with friends/familie/kids/... 

Experiment with tree climbing

Walk Barefoot

Meer info over Rafe vind je op zijn website www.evolvemoveplay.com of kom trainen met Move Natural en ontdek tal van zaken van Rafe en andere.

 

harm loontiensComment