Why we have to squat and avoid sitting:

SQUAT!

Deze uitspraak van Ido Portal laat uitwijzen hoe belangrijk de squat is voor ons lichaam:

The squat is a basic rest position for human beings, not getting stronger! The basic use of it is resting… why because we didn’t had chairs until not long ago. But we made chairs and we fucked it up!

We are losing realy important shit!
— Ido Portal
10155340_731335820240501_6671487215210237822_n.jpg

Het menselijk lichaam is gemaakt om te squaten. De squat dient al een rustpositie en doorheen de tijd zijn we deze positie verloren. We zitten te veel neer op een stoel. Ga maar eens na hoeveel tijd je doorbrengt per dag op een stoel of al zittend. Je zou er spontaan van rechtstaan! Je vertrekt naar je werk al zittend, in de auto of op de trein, mensen met een bureaujob zitten dan nog eens tot de middagpauze neer op hun stoel. Tijdens de middagpauze zitten ze weer… Constant gaan we op zoek naar de “comfortabele positie” van het zitten. Ook na het werk ploffen we neer in onze zetel.

Herken je dit zittend patroon? Dan is het hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Het is niet voor niets dat “sitting the new smoking” wordt genoemd.

Hier is een artikel te lezen over de gevaren van het zitten en iemand die het zitten zoveel mogelijk vermijdt op het werk vertelt welke positieve effecten ze ervaart. http://time.com/sitting/

Waarom is zitten nu zo slecht voor het lichaam?

 1. Zitten heeft een negatief effect op ons metabolisme. Zo blijkt uit studies dat het verbruik van calorieën 70% trager gaat in vergelijking met wandelen.
 2. Zitten leidt tot insulineresistentie, wat diabetes 2 veroorzaakt.
 3. Verhoging van LDL ("slechte cholesterol") wat in combinatie met een suikerrijk dieet gevaarlijk is voor hart-en vaatziekten. 

Deze effecten leiden tot een laag energieniveau, gewichtstoename en een lagere levensverwachting. 

Our bodies were NOT designed to sit

Gaan we iets dieper dan zien we dat zitten negatief effect heeft op de rug en vaak lage rugklachten met zich meegeeft. 

Als we zitten bewegen onze lage rugspieren niet wat spanning veroorzaakt. De recht curve die de rug maakt bezorgt extra spanning op de wervels. Ook de heupbuigers geraken verkort waardoor het bekken wordt gekanteld. 

Onnatuurlijke houding van de ruggenwervels tijdens het zitten.

Onnatuurlijke houding van de ruggenwervels tijdens het zitten.

Bekkenkanteling door verkorte heupbuigers

Bekkenkanteling door verkorte heupbuigers

Hoe lossen we dit nu op:

Squat

De eenvoudige oplossing is squaten. Met het hedendaags zit patroon plooien we onze knieën amper 90°. Dit wilt zeggen dat heel wat potentiële mobiliteit in de heupen en lage rug niet wordt gebruikt. Uw lichaam voelt veel beter aan wanneer we instaat zijn om natuurlijk te bewegen -to move natural(ly)-.

Move it, or you gone Lose it
— Ido Portal

Lage rugklachten komen in veel traditionele culturen weinig voor. Dit omdat men daar spontaan in squat gaat zitten en de stoel daar helemaal niet zo veel voorkomend is.  

De voordelen van de squat op een rijtje:

De squat heeft enorm veel voordelen. Zo heeft het positief effect op:

 • Enkelmobiliteit
 • Kniemobiliteit
 • Heupmobiliteit
 • Vertering
 • Vermijd rugklachten. De lage rugspieren worden weer op lengte gebracht. De spanning wordt perfect verdeeld over de knieën, heupen en core. 
 • ...      

Hieronder is een filmpje te zien hoe simpel wordt uitgelegd hoe belangrijk de squat is voor de vertering. 

Heb je last van je heupen, knieën en/of rug dan is de squat een van de beste middelen om dit te verhelpen.

Squat:

Na het lezen van deze alinea's zou je de squatpositie al moeten geprobeerd hebben. Zo niet, ga dan nu in squatpositie gaan zitten. Zet je voeten op schouderbreedte met je voeten een beetje naar buiten gericht en buig volledig door je knieën. Wat merk je op? Is het zeer comfortabel? Dan ben je het nog niet verloren, super! Voor alle andere, zeer grote meerderheid, zal dit zeer oncomfortabel zijn. Je valt om, je krijgt je hielen niet op de grond en/of je geraakt moeilijk helemaal tot beneden. 

Wie niet in staat is om in een diepe squat te zitten en twijfels heeft bij deze stelling stuur ik naar een speelplein om spelende kinderen te observeren. Kinderen/kleuters gaan spontaan in een squat zitten! Heb je kinderen thuis, laat ze zitten in een squat en je zal merken dat dit een doodnormale houding is voor hen.

Ik raad dan ook iedereen om de 30/30 squat challenge te doen. 30 dagen minstens 30 minuten squaten doorheen de dag. Tot je liever in een diepe squat gaan zitten dan recht te staan. Kijk je TV, kijk dan in squatpositie, lees of telefoneer in squatpositie enzoverder. Tijd genoeg om de rustpositie aan te nemen.

Aantal zaken die je kan helpen om je squatpositie te kunnen terug winnen. 

 1. Leg iets onder je hielen zodat de hoek in je enkels wordt verkleind. Dit kan je simpel doen door 2 boeken onder je hielen te leggen.
 2. Doe de Squat routine van Ido Portal. (zie hieronder)
 3. squat, squat en squat...

No excuses.

Hieronder zie je enkele afbeeldingen van mijn evolutie. Ook ik had hier problemen mee in het begin. De schoolbanken hadden mijn mobiliteit sterk verminderd. Ik had ook last van verkorte heupbuigers en deze lieten mij niet toe gewenste prestaties neer te zetten tijdens het sporten. Ook na het sporten had ik hier enorm veel last van.

Door de challenge aan te gaan en te squaten voel ik mij veel beter. Het is zo aangenaam geworden om even in een diepe squat te gaan zitten.

Zoals je ziet had ik in het begin een kleine ondersteuning nodig aan de hielen.

Zoals je ziet had ik in het begin een kleine ondersteuning nodig aan de hielen.

squat
squat routine

Tijdens het squaten heeft Ido Portal een routine opgesteld die je enorm zal helpen met de mobiliteit van uw lichaam.  

Ido Portals squat routines:

En

Squat tot je liever in een squat gaat zitten dan recht te staan. Squat en ervaar zelf de voordelen!

Ik koppel aan deze blogpost dan ook een challenge. Maak een foto van jezelf in een squat op de meest mooie, toffe plaatsen en inspireer elkaar om te squaten! Post je foto op de Move Natural pagina, of stuur deze door, zodat iedereen je foto kan zien.

baby-squat

Genoeg op mijn stoel gezeten tijdens het schrijven van deze blog. Time to squat and move!